Sk³adniki | Iloæ |
---|---|
dynia pokrojona w kawa³ki | 750g |
m±ka | 500g |
cukier | 150g |
proszek do pieczenia | 2 ³y¿eczki |
sól | szczypta |
przyprawa piernikowa | 2 ³y¿eczki |
jajka | 3 |
olej | 150ml |
posiekane orzechy | 250 |
mleko | 150ml |
gorzka czekolada | 100g |
Przygotowanie ciasta: Pokrojon± dyniê wrzucamy do garnka i dolewamy niewielk± ilo¶æ wody. Gotujemy j± do miêkko¶ci i rozdrabniamy widelcem. Pozostawiamy do wystygniêcia. W jednej misce mieszamy suche sk³adniki: m±kê, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawê i posiekane orzechy, a w drugiej mokre: mleko, jajka i 150 ml oleju. Suche sk³adniki mieszamy z mokrymi oraz dyni±. Przek³adamy do wy³o¿onej papierem do pieczenia formy Wilton o wymiarach 33 x 23 cm i pieczemy ok. 40 minut w temp. 210 st. Ciasto studzimy na kratce Wilton, a nastêpnie polewamy polew± z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z 50 ml mleka. Ciasto mo¿na udekorowaæ orzechami. .
Sk³adniki | Ilosæ |
---|---|
jajka | 2 |
drobny cukier (br±zowy lub bia³y) | 200g |
banan (ok 1.5 banana+ do dekoracji) | 300g |
soda oczyszczona | 2 ³y¿eczki |
sól | 1/4 ³y¿eczki |
olej ro¿linny | 130ml |
m±ka | 240g |
banan (pokrojony w kostkê) | 50g |
Przygotowanie ciasta:Piekarnik nagrzaæ do 130 stopni C. Formê o ¶rednicy 20 cm wysmarowaæ mas³em. Jajka ogrzaæ w temp. pokojowej. Ciasto: Ubiæ jajka z drobnym cukrem na puszyst± pianê. Dodaæ rozgniecionego widelcem banana, sodê, sól oraz olej i dalej miksowaæ na ma³ych obrotach miksera, a¿ sk³adniki siê po³±cz±. Przesiaæ m±kê do masy i zmiksowaæ do po³±czenia siê sk³adników. Wymieszaæ ³y¿k± z posiekanym bananem i prze³o¿yæ do formy. Piec przez 1 godzinê i 30 minut lub jeszcze d³u¿ej (trzeba sprawdziæ patyczkiem czy jest suchy).
Sk³adniki | Ilosæ |
---|---|
kostkamas³a/margaryny | 1 |
cukier | szklanka |
kakao | 4-5 |
woda | 1/2 szklanki |
aromat do ciasta np.rumowy | 1 |
m±ka | 2 szklanki |
jajka | 4 |
proszek do pieczenia | 2 ³y¿eczki |
Przygotowanie ciasta:W rondelku zagotowaæ margarynê z cukrem i kakao, nastpnie dodaæ wodê. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlaæ pó³ szklanki. Polewê ostudziæ. M±kê przesiaæ razem z proszkiem do pieczenia, dodaæ do polewy wraz z jajkami, dok³adnie wymieszaæ. Murzynek piecze siê 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polaæ pozostawion± polew± czekoladow±.
Source: Some recipes websites