Ksi±¿ka Kucharska Grzegorza

Moja ksi±¿ka kucharska

Nazwa

Tresć z .
TReść strony - wpisz tutaj treść,
Project: Recipe book

Grzesiek's Recipe Book

Contents:

  1. Przepis #1
  2. Przepis #2
  3. Przepis #3

Przepis #1

Sk³adniki Iloæ
dynia pokrojona w kawa³ki 750g
m±ka 500g
cukier 150g
proszek do pieczenia 2 ³y¿eczki
sól szczypta
przyprawa piernikowa 2 ³y¿eczki
jajka 3
olej 150ml
posiekane orzechy 250
mleko 150ml
gorzka czekolada 100g

Przygotowanie ciasta: Pokrojon± dyniê wrzucamy do garnka i dolewamy niewielk± ilo¶æ wody. Gotujemy j± do miêkko¶ci i rozdrabniamy widelcem. Pozostawiamy do wystygniêcia. W jednej misce mieszamy suche sk³adniki: m±kê, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawê i posiekane orzechy, a w drugiej mokre: mleko, jajka i 150 ml oleju. Suche sk³adniki mieszamy z mokrymi oraz dyni±. Przek³adamy do wy³o¿onej papierem do pieczenia formy Wilton o wymiarach 33 x 23 cm i pieczemy ok. 40 minut w temp. 210 st. Ciasto studzimy na kratce Wilton, a nastêpnie polewamy polew± z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z 50 ml mleka. Ciasto mo¿na udekorowaæ orzechami. .

Przepis #2

Sk³adniki Ilosæ
jajka 2
drobny cukier (br±zowy lub bia³y) 200g
banan (ok 1.5 banana+ do dekoracji) 300g
soda oczyszczona 2 ³y¿eczki
sól 1/4 ³y¿eczki
olej ro¿linny 130ml
m±ka 240g
banan (pokrojony w kostkê) 50g

Przygotowanie ciasta:Piekarnik nagrzaæ do 130 stopni C. Formê o ¶rednicy 20 cm wysmarowaæ mas³em. Jajka ogrzaæ w temp. pokojowej. Ciasto: Ubiæ jajka z drobnym cukrem na puszyst± pianê. Dodaæ rozgniecionego widelcem banana, sodê, sól oraz olej i dalej miksowaæ na ma³ych obrotach miksera, a¿ sk³adniki siê po³±cz±. Przesiaæ m±kê do masy i zmiksowaæ do po³±czenia siê sk³adników. Wymieszaæ ³y¿k± z posiekanym bananem i prze³o¿yæ do formy. Piec przez 1 godzinê i 30 minut lub jeszcze d³u¿ej (trzeba sprawdziæ patyczkiem czy jest suchy).

Przepis #3

Sk³adniki Ilosæ
kostkamas³a/margaryny 1
cukier szklanka
kakao 4-5
woda 1/2 szklanki
aromat do ciasta np.rumowy 1
m±ka 2 szklanki
jajka 4
proszek do pieczenia 2 ³y¿eczki

Przygotowanie ciasta:W rondelku zagotowaæ margarynê z cukrem i kakao, nastpnie dodaæ wodê. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlaæ pó³ szklanki. Polewê ostudziæ. M±kê przesiaæ razem z proszkiem do pieczenia, dodaæ do polewy wraz z jajkami, dok³adnie wymieszaæ. Murzynek piecze siê 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polaæ pozostawion± polew± czekoladow±.

Source: Some recipes websites